Oldatok, kristályvizes sók, oldhatóság
Fórum szabályok
Ez a fórum jelenleg zárva van, a korábbi hozzászólásokat olvashatod, de nem lehet új posztot beküldeni
Ez a fórum jelenleg zárva van, a korábbi hozzászólásokat olvashatod, de nem lehet új posztot beküldeni
Re: Oldatok, kristályvizes sók, oldhatóság
1) még sót teszel az 1,5%-os oldatba
2) vizet párologtatsz el az 1,5%-os oldatból
3) nemtom, kiöntöd az 1,5%-osat és csinálsz 2%-osat
kiszámolni úgy lehet, hogy x-nek veszed a hozzáadott mennyiséget, és azzal felírod a tömegszázalékos képletet, pl így:
w% = m(só) / m(oldat) × 100
2 = (3 + x) / (200 + x) × 100
ezt az egyenletet kell megoldani
(a 3 az az eredeti oldatban levő só tömege)
2) vizet párologtatsz el az 1,5%-os oldatból
3) nemtom, kiöntöd az 1,5%-osat és csinálsz 2%-osat

kiszámolni úgy lehet, hogy x-nek veszed a hozzáadott mennyiséget, és azzal felírod a tömegszázalékos képletet, pl így:
w% = m(só) / m(oldat) × 100
2 = (3 + x) / (200 + x) × 100
ezt az egyenletet kell megoldani
(a 3 az az eredeti oldatban levő só tömege)
Spancika írta:Sziasztok (= a segítségeteket szeretném kérni , nem igazán tudom hogy is kéne megoldani ezt a feladatot.
Feladat: Hogyan készíthető egy szertárban 200 g 2t% sóoldat ha 1,5 t% sóoldat áll rendelkezésünkre. ( só és desztillált víz)
3 féle képen kell megoldani a feladatot .
Sziasztok (= a segítségeteket szeretném kérni , nem igazán tudom hogy is kéne megoldani ezt a feladatot.
Feladat: Hogyan készíthető egy szertárban 200 g 2t% sóoldat ha 1,5 t% sóoldat áll rendelkezésünkre. ( só és desztillált víz)
koszi Jens ezek 10dikes szerves kemia hazi feladatok a tanarna adja fel tudom hogy nem az oldatokhoz kapcsolodik de az elsot is jol el magyaraztad aztan azert ide irtam ezt is gondoltam nem baj Nagyon koszonom es bocs
Re: szerves kemia
ha erre az ammonoxidációra gondolsz
CH4 + NH3 + 1,5 O2 → HCN + 3 H2O
akkor 4 mol HCN-hez 0,9-es hatásfok esetén 4/0,9 = 4,44 mol 100%-os és 4,44/0,98 = 4,535 mol 98%-os metán kell
itt 4,44 mol tiszta O2-t használunk fel, ami a másik egyenlet szerint
CH4 + 2 O2 = CO2 + 2 H2O
fele ennyi, tehát 2,22 mol tiszta metán elégetéséhez elég
honnan vannak ezek a feladatok amúgy?
CH4 + NH3 + 1,5 O2 → HCN + 3 H2O
akkor 4 mol HCN-hez 0,9-es hatásfok esetén 4/0,9 = 4,44 mol 100%-os és 4,44/0,98 = 4,535 mol 98%-os metán kell
itt 4,44 mol tiszta O2-t használunk fel, ami a másik egyenlet szerint
CH4 + 2 O2 = CO2 + 2 H2O
fele ennyi, tehát 2,22 mol tiszta metán elégetéséhez elég
honnan vannak ezek a feladatok amúgy?
pap tamas írta:Hello nagyon fontos feladatot kaptam es nem tudom
kerem valaki segitsen
szam ki 98%-os metan terfogatat ami 4mol hidrogencianid eloallitasahoz szukseges ha a reakcio hatasfoka90% es milyen mennyisegu tiszta metan egetheto el ha ugyanolyan terfogatu oxigent hasznalnak mint az amonoxidacio soran
Nagyon szepen koszonom neked Jens nagyon jol elmagyaraztad bocs hogy nem jo helyre irtam de igy tudtam
ezt így kell megcsinálni:
-felírod a reakcióegyenleteket
-legyen x mol a metán és y mol az etán a keverékben
-ezután felírhatsz egy egyenletet a keverék tömegére, x mol metán tömege + y mol etán tömege = 40 g
-felírhatsz egy másik egyenletet a keletkezett szén-dioxid tömegére szintén az x és y anyagmennyiségekkel, tudva hogy x mol metánból x mol CO2 y mol etánból 2y mol CO2 lesz
-a két egyenletből a két ismeretlen meglesz, és abból meg a százalékos összetétel
am ez a feladat szerintem inkább az "egyéb feladatok" témába való lenne, nem az oldatokhoz
-felírod a reakcióegyenleteket
-legyen x mol a metán és y mol az etán a keverékben
-ezután felírhatsz egy egyenletet a keverék tömegére, x mol metán tömege + y mol etán tömege = 40 g
-felírhatsz egy másik egyenletet a keletkezett szén-dioxid tömegére szintén az x és y anyagmennyiségekkel, tudva hogy x mol metánból x mol CO2 y mol etánból 2y mol CO2 lesz
-a két egyenletből a két ismeretlen meglesz, és abból meg a százalékos összetétel
am ez a feladat szerintem inkább az "egyéb feladatok" témába való lenne, nem az oldatokhoz
pap tamas írta:Bocsi szendioxid keletkezikvendég írta:a metán és az etán égésekor oxigén keletkezik? biztosan így szól a feladat?
pap tamas írta:Tamas segitseget kerek szepen nem tudom hogy van ennek a feladatnak a megoldas menete ;egetunk 40 gram metan es etan kevereket 72 gram oxigen keletkezik ki kell szamolni a metan es etan szazalekos osszetetelet Nem tudom hogy kell Valaki kerem segitsen KOSSZI
Hello nagyon fontos feladatot kaptam es nem tudom
kerem valaki segitsen
szam ki 98%-os metan terfogatat ami 4mol hidrogencianid eloallitasahoz szukseges ha a reakcio hatasfoka90% es milyen mennyisegu tiszta metan egetheto el ha ugyanolyan terfogatu oxigent hasznalnak mint az amonoxidacio soran
kerem valaki segitsen
a metán és az etán égésekor oxigén keletkezik? biztosan így szól a feladat?
pap tamas írta:Tamas segitseget kerek szepen nem tudom hogy van ennek a feladatnak a megoldas menete ;egetunk 40 gram metan es etan kevereket 72 gram oxigen keletkezik ki kell szamolni a metan es etan szazalekos osszetetelet Nem tudom hogy kell Valaki kerem segitsen KOSSZI