kockacukor írta:Sziasztok!
A 2011-es októberi emelt feladatsor 8. számítási feladatának c) részével akadt problémám. Esetleg akad valaki, aki tud segíteni, hogy hogyan jön ki a megoldókulcsban n(OH-) = (10-4 V – 50) mol?

Magamtól igaz, a 6-os pH-val kezdtem el számolni, de ellenőrzésnél, mikor megláttam és beláttam, hogy úú tényleg a 8-assal kellett volna, azzal is számoltam, de nem jött ki az, mint ami a megoldókulcsban van írva. Ráadásul nem is értem, hogy mit hogy számol, attól a résztől, amit kiemeltem.
2011 október, emelt szint, 8. feladat írta:Egy „A” üzemben naponta 500 m3 4,00-es pH-jú szennyvíz keletkezik. (Tételezzük fel, hogy a szennyvíz kémhatását kizárólag a sósav okozza.) A környezetvédelmi hatóság abban az esetben nem büntet, ha a szennyvíz pH-ja 6,00 és 8,00 között van, ellenkező esetben komoly környezetvédelmi bírságot ró ki az üzemre.
A szomszédos „B” üzemben napi 1000 m3 10,0-es pH-jú szennyvíz képződik (ezt tekintsük NaOH-oldatnak). A „B” üzem felajánlja az „A” üzemnek saját szennyvizét, hogy azzal ártalmatlanítsa az ott képződött szennyvizet.
c) A „B” üzem szennyvízének minimálisan hány %-a marad meg? (A híg oldatok térfogatai összeadódnak.)
1. Felhasználsz 500 m
3 4-es pH-jú szennyvizet az "A" üzemből és annyit a "B" üzem 10-es pH-jú szennyvizéből, hogy a végső pH 8 legyen.
2. Ha a "B" szennyvízből V dm
3-t használtál fel, akkor ebben n = c × V = 10
-4 × V mol NaOH van (mivel a koncentráció a 10-es pH-ból kiszámíthatóan 10
-4 mol/dm
3)
3. A két szennyvizet összeöntve a végső térfogat (500000 + V) dm
3 lesz
4. Mivel a pH = 8, ezért az OH
- koncentrációja 10
-6 mol/dm
3
5. Az OH
- anyagmennyisége annyi, ami a "B" oldatban volt (10
-4 × V mol), mínusz amennyit az "A" oldat semlegesített (50 mol), így jön ki n(OH
-) = (10
-4 V – 50) mol
6. Másrészt viszont az anyagmennyiség a koncentrációból és a térfogatból is kijön, tehát kapunk egy egyenletet:
n = cV = 10
-6 × (500000 + V) = (10
-4 V – 50)
-> ebből a V kiszámítható