Kémiai kísérletek

Mindenféle kémiai kísérlet, ami akár az érettségin, akár az iskolában, akár máshol 8-) előfordul
Fórum szabályok
Ez a fórum jelenleg zárva van, a korábbi hozzászólásokat olvashatod, de nem lehet új posztot beküldeni
Jens
Hozzászólások: 44
Csatlakozott: 2012.11.19. 22:08

Re: Antioxidánsok

Hozzászólás Szerző: Jens » 2014.05.05. 19:15

pontosan mi a "vihar a kémcsőben" receptje?
csalaneedit írta:Kedves szakemberek! Azon gondolkodtam, hogy a C vitamin antioxidáns hatását tudjuk e vizsgálni az az alkoholok eréjes oxidációját bemutató vihar a kémcsőben kísérletben? Sajnos nincs a suliban megfelelően felszerelt kémia labor, nem tudom elvégezni a kísérletet. De úgy gondolom, ha az alkoholba porrá tört C vitamint keverek, elmarad a várt oxidáció és szikrázás, mert a C vitamin elreagál az oxigénnel.

Jens
Hozzászólások: 44
Csatlakozott: 2012.11.19. 22:08

Re: Laktóz Fehling reakciója

Hozzászólás Szerző: Jens » 2014.05.05. 19:14

kellene hogy adja a laktóz is
csalaneedit írta:Kedves szakemberek! Segítene nekem abban valaki, hogy a laktóz adja e a Fehling reakciót? Én igent mondanék, hiszen van benne szabad glikozidos hidroxil csoport, viszont a z 575 kísérletben azt olvasom, hogy ha vízben laktózt oldunk, negatív a próba, csak savas hidrolízis után, a glükóz fog pozitív próbát adni. Miért? A tejcukor tényleg nem adja?

csalaneedit
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2013.04.11. 00:16

Antioxidánsok

Hozzászólás Szerző: csalaneedit » 2014.05.03. 19:15

Kedves szakemberek! Azon gondolkodtam, hogy a C vitamin antioxidáns hatását tudjuk e vizsgálni az az alkoholok eréjes oxidációját bemutató vihar a kémcsőben kísérletben? Sajnos nincs a suliban megfelelően felszerelt kémia labor, nem tudom elvégezni a kísérletet. De úgy gondolom, ha az alkoholba porrá tört C vitamint keverek, elmarad a várt oxidáció és szikrázás, mert a C vitamin elreagál az oxigénnel.

csalaneedit
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2013.04.11. 00:16

Laktóz Fehling reakciója

Hozzászólás Szerző: csalaneedit » 2014.05.03. 19:06

Kedves szakemberek! Segítene nekem abban valaki, hogy a laktóz adja e a Fehling reakciót? Én igent mondanék, hiszen van benne szabad glikozidos hidroxil csoport, viszont a z 575 kísérletben azt olvasom, hogy ha vízben laktózt oldunk, negatív a próba, csak savas hidrolízis után, a glükóz fog pozitív próbát adni. Miért? A tejcukor tényleg nem adja?

gbr
moderátor
Hozzászólások: 215
Csatlakozott: 2008.03.31. 15:41

Re: Kémiai kísérletek

Hozzászólás Szerző: gbr » 2014.04.19. 16:56

ha gondolod írj egy e-mailt (címem: katt a nickemre > Publikus e-mail cím)
üdv
gbr
trajektoria írta:Néhány egyszerű(bb) kérdésem lenne első körben, melyekre teljes értékű választ nem találtam. Sajnos elvégezni a kísérleteket nincs lehetőségem. Gyakorlatilag minden kérdésem és állításom(?) mellett oda értendő a hatalmas miért?? .

1. Mi történik, ha alumíniumra tömény kénsavat öntök? (Nem jut eszembe semmi, ami miatt ne passziválódna.)
2. Mi történik, ha alumíniumra tömény salétromsavat öntök? (Erről minden könyv hangsúlyozza hogy passzivál.)

3. Mi történik, ha alumíniumra tömény kénsavat öntök, majd szilárd NaCl-t adok hozzá? Létezik, hogy az ott képződő HCl miatt a higrogéngáz-fejlődés beindul, hevessé válik a folyamat?
4. Ugyan az mint a 3., csak salétromsavval. Ne feledjük, vizet nem adunk hozzá!

Jól tudjuk, híg sósavval igen heves a reakció (még töménnyel is, hiszen az is relatíve híg).
5. Mi történik, ha alumíniumra híg (tudom ez relatív) kénsavat öntök? (állítólag minimális a reakció)
6. Mi történik, ha alumíniumra híg salétromsavat öntök? (állítólag szinte egyáltalán nincs reakció)

Továbbra is állítólag, ha a híg savas-oldatokhoz NaCl-t szórok, akkor a reakció hevesebbé válik.

5. Réz(II)-szulfát-oldatba alumíniumot rakva nagyon minimális reakció tapasztalható (inkább hallható a gázfejlődés, mintsem látható). Szilárd NaCl-t szórva az oldatba, a zöldessé váló oldatban az alumínium igen heves gázfejlődés közben oldódni kezd, s rézkiválás is megfigyelhető.

Az 5. kísérletet elvégeztem, így történt. A pontos magyarázatra lennék kíváncsi. Világos, hogy a CuSO4 savasan hidrolizál, így az oxidréteg kis mértékben oldódhat, a reakció mehet. Mitől válik hevessé a folyamat a klorokomplexet tartalmazó oldatban? Mitől oldódik le pillanatszerűen a védő oxid-réteg?


Előre is köszönöm a válaszokat, hozzászólásokat!

trajektoria

Re: Kémiai kísérletek

Hozzászólás Szerző: trajektoria » 2014.03.21. 10:36

Néhány egyszerű(bb) kérdésem lenne első körben, melyekre teljes értékű választ nem találtam. Sajnos elvégezni a kísérleteket nincs lehetőségem. Gyakorlatilag minden kérdésem és állításom(?) mellett oda értendő a hatalmas miért?? .

1. Mi történik, ha alumíniumra tömény kénsavat öntök? (Nem jut eszembe semmi, ami miatt ne passziválódna.)
2. Mi történik, ha alumíniumra tömény salétromsavat öntök? (Erről minden könyv hangsúlyozza hogy passzivál.)

3. Mi történik, ha alumíniumra tömény kénsavat öntök, majd szilárd NaCl-t adok hozzá? Létezik, hogy az ott képződő HCl miatt a higrogéngáz-fejlődés beindul, hevessé válik a folyamat?
4. Ugyan az mint a 3., csak salétromsavval. Ne feledjük, vizet nem adunk hozzá!

Jól tudjuk, híg sósavval igen heves a reakció (még töménnyel is, hiszen az is relatíve híg).
5. Mi történik, ha alumíniumra híg (tudom ez relatív) kénsavat öntök? (állítólag minimális a reakció)
6. Mi történik, ha alumíniumra híg salétromsavat öntök? (állítólag szinte egyáltalán nincs reakció)

Továbbra is állítólag, ha a híg savas-oldatokhoz NaCl-t szórok, akkor a reakció hevesebbé válik.

5. Réz(II)-szulfát-oldatba alumíniumot rakva nagyon minimális reakció tapasztalható (inkább hallható a gázfejlődés, mintsem látható). Szilárd NaCl-t szórva az oldatba, a zöldessé váló oldatban az alumínium igen heves gázfejlődés közben oldódni kezd, s rézkiválás is megfigyelhető.

Az 5. kísérletet elvégeztem, így történt. A pontos magyarázatra lennék kíváncsi. Világos, hogy a CuSO4 savasan hidrolizál, így az oxidréteg kis mértékben oldódhat, a reakció mehet. Mitől válik hevessé a folyamat a klorokomplexet tartalmazó oldatban? Mitől oldódik le pillanatszerűen a védő oxid-réteg?


Előre is köszönöm a válaszokat, hozzászólásokat!

gbr
moderátor
Hozzászólások: 215
Csatlakozott: 2008.03.31. 15:41

Re: Kémiai kísérletek

Hozzászólás Szerző: gbr » 2012.06.16. 00:45

zizzentyu írta:Nekem egy közép érettségi kísérlettel van problémám:
szőlőcukor, porcukor és keményítő azonsítása jód és Fehling próbával.
Addig oké, hogy a jóddal a keményítőt kimuatom mert kék lesz.
AZ is oké, hogy a Fehling próbával szőlőcukorral lesz változás, csak ennek a magyarázata kéne.
Köszi
A porcukor = szacharóz, a nem redukáló diszacharidok közé tartozik, míg a szőlőcukor (glükóz) formilcsoporttal rendelkező monoszacharid, ezért redukáló tulajdonságú. Ezt (vagyis a formilcsoport jelenlétét) mutatjuk ki a Fehling-próbával.

zizzentyu

Re: Kémiai kísérletek

Hozzászólás Szerző: zizzentyu » 2012.06.15. 14:32

Nekem egy közép érettségi kísérlettel van problémám:
szőlőcukor, porcukor és keményítő azonsítása jód és Fehling próbával.
Addig oké, hogy a jóddal a keményítőt kimuatom mert kék lesz.
AZ is oké, hogy a Fehling próbával szőlőcukorral lesz változás, csak ennek a magyarázata kéne.
Köszi

Vendég

Re: Kémiai kísérletek

Hozzászólás Szerző: Vendég » 2012.05.13. 14:02

Sziasztok!

Kidolgozta már valaki KÖZÉP szinten a Szóbeli kísérleteket?

Ha igen, csereberélhetünk valamivel, nagyon köszönöm előre is kedves segítségeteket!! :)

ide írjatok és megbeszéljük!! -> troppical@gmail.com

vendég

Re: Kémiai kísérletek

Hozzászólás Szerző: vendég » 2011.06.20. 19:30

igen, cink + sósav reakciójával hidrogéngázt tudsz előállítani
aMused írta:Sziasztok! Tudnátok segíteni középszintű kísérletekben?
Az egyik tétel ilyen, hogy : a rendelkezésre álló anyagok segítségével állítson elő : gázt ill. csapadékot. (2-2)
Plusz hidrogént. Erre jó a Zn + HCL ? Nagyon köszönöm a segítséget:)

Lezárt

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég