Kémia érettségi kísérletek - EMELT SZINT
Fórum szabályok
Ez a fórum jelenleg zárva van, a korábbi hozzászólásokat olvashatod, de nem lehet új posztot beküldeni
Ez a fórum jelenleg zárva van, a korábbi hozzászólásokat olvashatod, de nem lehet új posztot beküldeni
Re: Kémiai kísérletek
Sziasztok!
A 19-es feladattal akadt problémám.
" Öntsön kémcsőbe egy ujjnyi réz-szulfát oldatot. Cseppenként adagoljon hozzá kb kétszeres térfogatú ammóniaoldatot. Figyelje meg a bekövetkező változásokat.
Öntsön egy kémcsőbe félujjnyi ammóniaoldatot, majd cseppenként adagoljon hozzá háromujjnyi réz-szulfát oldatot. Figyelje meg a közben bekövetkező változásokat!
Értelmezze a kísérlet tapasztalatait, magyarázza az eltéréseket"
A 19-es feladattal akadt problémám.
" Öntsön kémcsőbe egy ujjnyi réz-szulfát oldatot. Cseppenként adagoljon hozzá kb kétszeres térfogatú ammóniaoldatot. Figyelje meg a bekövetkező változásokat.
Öntsön egy kémcsőbe félujjnyi ammóniaoldatot, majd cseppenként adagoljon hozzá háromujjnyi réz-szulfát oldatot. Figyelje meg a közben bekövetkező változásokat!
Értelmezze a kísérlet tapasztalatait, magyarázza az eltéréseket"
meriel írta:Sziasztok,valaki le tudná nekem írni a 6os kísérlet megoldását? (az oldódáshös feladat) Köszönöm
Ezt a feladatot megtaláltam,csak kicsit összekeveredtek a papírok,viszont a 18as feladat kellene,ammónia és nátrium hidroxid oldatot kellene azonosítani réz szulfát és nátrium karbonát oldattal
Sziasztok,valaki le tudná nekem írni a 6os kísérlet megoldását? (az oldódáshös feladat) Köszönöm
köszönöm a segítséget. Akkor nem is kell gázégőt használni az azonosításhoz?
Jajj még ha azt megtudná írni vki, hogyha etanolt forró vízfürdőbe rakunk akkor
gázként eltávozik az oldatból?
Jajj még ha azt megtudná írni vki, hogyha etanolt forró vízfürdőbe rakunk akkor
gázként eltávozik az oldatból?
virág írta:Ha etil-kloridot vízbe rakunk+ ezüstnitrátot adunk hozzá lejátszódik vmi reakció?

Hozzászólás szerkesztve gbr által: 2010. 05.31. 10:23
Sósavban a Zn oldódik, pezseg (hidrogénfejlődés), színtelen oldat lesz.virág írta:h. kell elvégezni rézoxid, grafit és cink azonosítását híg sósavval+víz+gázégő van hozzá.
A CuO szintén oldódik, de nem pezseg, a töménységtől függően kék vagy zöldes színű lesz az oldat (CuCl2).
A grafit pedig nem oldódik.
Sziasztok!
Lenne két kérdésem. Ha etil-kloridot vízbe rakunk+ ezüstnitrátot adunk hozzá lejátszódik vmi reakció?
A másik, h. kell elvégezni rézoxid, grafit és cink azonosítását híg sósavval+víz+gázégő van hozzá.
Lenne két kérdésem. Ha etil-kloridot vízbe rakunk+ ezüstnitrátot adunk hozzá lejátszódik vmi reakció?
A másik, h. kell elvégezni rézoxid, grafit és cink azonosítását híg sósavval+víz+gázégő van hozzá.
Ha a kísérletek megoldását keresed, azt nem tudom hol van, de a kísérletleírásokat pl. itt megtalálod:meriel írta:Nincs meg valakinek az összes emelt kémia kísérlet leírása? Nagyon sokat segítene,email címem,merkimariann@vipmail.hu,vagy ha neten van fent valahol akkor a linket is nagyon szívesen fogadnám,mert eddig még nem találtam sehol,nagyon köszönöm elöre is
http://www.oh.gov.hu/letolt/okev/doc/ke ... 010maj.pdf
Nincs meg valakinek az összes emelt kémia kísérlet leírása? Nagyon sokat segítene,email címem,merkimariann@vipmail.hu,vagy ha neten van fent valahol akkor a linket is nagyon szívesen fogadnám,mert eddig még nem találtam sehol,nagyon köszönöm elöre is
Az egyes komponensek kimutatása (kísérletek a porból vett kis mintákkal):clara írta:Hello!
Kémia emelt 35. kísérletében kéne segítség.
Nem tudom, h. lehet gyakorlatban megcsinálni a kísérletet.
Előre is köszi...
Vízben próbáljuk oldani. A nem oldódó anyagot az üvegtölcséren szűrőpapíron kiszűrjük.
1) Az oldatban lehet NaCl vagy KNO3. AgNO3 oldatot adunk hozzá. Ha csapadék válik ki (AgCl), akkor NaCl volt az egyik komponens.
2) A kiszűrt anyag lehet CaCO3 vagy SiO2. Savat adunk hozzá. Ha pezseg (CO2), akkor CaCO3 volt. Ha nem oldódik maradéktalanul a savban, akkor SiO2 is volt mellette.
Alább a kísérlet leírása:
35. A kiadott óraüvegen az alábbi négy szilárd anyag közül kettő keveréke van. A
vegyületek: szilícium-dioxid, kalcium-karbonát, nátrium-klorid, kálium-nitrát.
A tálcán lévő eszközök és vegyszerek közül a megfelelőeket kiválasztva
azonosítsa a porkeverék két összetevőjét! Tapasztalatait és következtetéseit
reakcióegyenletekkel is támassza alá!
Szükséges eszközök és anyagok:
• műanyag tálca
• kémcsőállvány
• óraüveg a porkeverékkel
• 3 db üres kémcső
• szilícium-dioxid, kalcium-karbonát, nátrium-klorid, kálium-nitrát közül kettő
keveréke (a porkeverék legalább egy vízben rosszul oldódó anyagot tartalmaz)
• sósav (2 mol/dm3)
• salétromsavoldat (2 mol/dm3)
• ezüst-nitrát-oldat (0,1 mol/dm3)
• desztillált víz
• kis üvegtölcsér
• szűrőpapír
• olló
• védőszemüveg
• gumikesztyű
• hulladékgyűjtő
Hello!
Előre is köszi...
Előre is köszi...