Az érettségi feladatsorok szerepe a felkészülésben

Hogyan érdemes használni a korábbi évek feladatsorait a felkészülés különböző szakaszaiban? Mikortól oldj meg teljes feladatsorokat és hol találod ezeket?

Ha a kémia érettségire tanulsz, nemcsak egy adott tananyagból, hanem egy adott típusú számonkérésre is készülsz. A lehetséges kérdések típusai pontosan meghatározottak és előre megismerhetők a vizsgaleírásból és korábbi évek feladatsoraiból. A készülés során minél előbb érdemes megismerkedni velük, azonban a felkészülés szakaszaiban más-más szerepe van ezeknek a feladatsoroknak.

Durkó Gábor | 2021. március 25.

kémia vizsga teszt

Félévvel, egy évvel a vizsga előtt

Ha a vizsgáig még több mint fél éved van hátra, a tananyagot és a számolási feladatokat rendszerezetten érdemes átismételni. Már eközben érdemes megismerkedni az érettségi vizsgán előforduló feladatok valamennyi típusával, és ezeket témakörönként gyakorolni. A felkészülésnek ebben a fázisában időnként meg lehet próbálkozni egy-egy teljes feladatsor megoldásával is, azonban ennek inkább a következő felkészülési szakaszban van haszna.

A vizsga előtti néhány hónapban

Ebben az időszakban, ha az elméleti anyag átismétlésével már végeztél, és a számítási feladatok alaptípusait is ismered, érdemes minél több teljes érettségi feladatsort megoldani, érettségi körülmények között. Ennek több előnye is van:

  • Felderítheted, hogy a tudásodban hol vannak még hézagok, milyen témaköröket szükséges átismételni
  • A javítási útmutatót átnézve megismered a pontozás, értékelés szempontjait (mire jár, és mire nem jár pont)
  • Reális képet kaphatsz a tudásodról, hogy az aktuális felkészültséged nagyjából hány pontot érne, ha aznap lenne az érettségi
  • Hozzászoktatod magad a vizsgaszituációhoz (időbeosztás, kérdések figyelmes elolvasása, koncentráció több órán át, saját válaszok ellenőrzése)
  • Megszokod az érettségin legális segédeszközök használatát (mit hol találsz a függvénytáblázatban)

Az “érettségi körülmények közötti” megoldás ideális esetben azt jelenti, hogy amennyire lehet, olyan körülményeket teremtesz magad körül, amilyenek a vizsgán is lesznek:

  • ha van rá lehetőséged, érdemes kinyomtatni a feladatsort és azon dolgozni
  • csak az érettségin megengedett segédeszközöket használd (függvénytáblázat, számológép)
  • a lehetőségekhez képest a munka idejére kapcsolj ki minden olyan tényezőt, amelyek az érettségin sem lesznek ott (pl. kommunikációs eszközök, zene, TV, számítógép)
  • ha időbeosztásod engedi, a feladatsort “egy ültő helyben”, azaz hosszabb szünet, megszakítás nélkül oldd meg

Az eredmények kiértékelése

Ha végeztél a feladatsor megoldásával, a hivatalos javítási útmutató alapján pontozd le. Mivel a cél az, hogy fény derüljön a hiányosságokra, “jóindulat” nélkül, csak azokat a pontokat add meg magadnak, amelyek kétség nélkül járnak. A javítási útmutató elején le van írva, hogy milyen szempontok alapján értékelik a dolgozatot az érettségin, ezeket érdemes a pontozás előtt végigolvasni. A számolási feladatokra például akkor is jár a maximális pontszám, ha nem a javítókulcsban leírt, hanem más (helyes) gondolatmenettel oldottad meg.

Hol találhatók meg a korábbi feladatsorok?

A feladatsorokat és a javítókulcsokat az Oktatási Hivatal a vizsgát követő napon közzéteszi. A korábbi feladatsorokról egy jól áttekinthető gyűjteményt találsz a kémiaérettségi.hu oldalán.