kémiaérettségi.hu Feladatsorok Tanfolyamok Blog
kémiaérettségi.hu
Hírek
Blog Fórum KEplusz

Tanácsok az önálló felkészüléshez

Durkó Gábor / 2017.10.23.

Felkészülés az írásbeli vizsgára

1. Mielőtt elkezded a felkészülést, végezz szintfelmérést, hogy kiderüljön, hol tartasz, mi az, ami jól megy, és mi az, amit többet kell gyakorolni. Ezt megteheted önállóan, vagy például tanárod segítségével. Használd a korábbi évek feladatsorait!

2. Ha önállóan vágsz neki a szintfelmérésnek, válassz ki egy feladatsort a korábbi évekből és oldd meg az időlimit betartásával (középszinten 2 óra, emelt szinten 4 óra áll rendelkezésre). (Közben ne nézz bele a könyvbe, akkor se, ha ott van az asztalodon és tudod, hogy hol van benne a válasz.) Utána javítsd ki a megoldókulcs felhasználásával. (Az elmúlt évek érettségi feladatsorait és a megoldókulcsokat itt megtalálod). Értékeld ki az eredményt: hány százalékot értél el az elméletből, hány százalékot a számításokból, a pontszám mennyire tér el attól, amit a felvételin szeretnél majd elérni. Elemezd ki az elméleti felkészültségedet: melyik témakör (általános, szervetlen, szerves kémia) megy nehezebben, melyik könnyebben, a számítási példáknál melyik feladattípus okozott gondot.

3. Ne add fel akkor sem, ha az eredmény nagyon távol áll a várakozásaidtól. Ebben az esetben több munkát kell befektetned, de ha a cél fontos a számodra, és van elég idő a vizsgáig, minden lemaradás pótolható.

4. Azzal kezdd a gyakorlást, ami a legkevésbé megy.

5. Fordíts időt az elméleti anyag átnézésére, a reakcióegyenletek megtanulására, az összefüggések megértésére.

6. Gyakorold az összes számítási feladattípust (csoportosítást itt találsz), oldj meg minél több példát. A gyakorlat teszi a mestert, minél több feladatot oldasz meg, annál jobban fog menni.

7. A felkészülés utolsó hónapjaiban oldj meg minél több érettségi feladatsort. Lehetőség szerint az összeset. Így a fejlődésedet is nyomon követheted, és azt is látod, mennyire férsz bele a rendelkezésre álló időbe.

8. Ha valamit nem értesz, kérd a kémiatanárod vagy egy magántanár segítségét, vagy kérdezz itt a honlapon!

Felkészülés a szóbeli vizsgára

1. A szóbeli az írásbeli után van, ezért először az írásbelire készülj fel alaposan! (A szóbelire is ugyanazt kell tudnod, csak másképpen.) A két vizsgarész közötti idő elég lesz a szóbeli tételek gyakorlásához.

2. Ez alól kivételt jelentenek az elvégzendő kísérletek - még időben, az írásbeli előtt keress lehetőséget arra, hogy ezeket gyakorolhasd! A legjobb a szaktanárod segítségével az iskolában, de vannak különböző előkészítők is, elsősorban az emelt szintű érettségire készülőknek. Az ELTE Kémiai Intézete például rendszeresen szervez ilyen tanfolyamot.

3. Nézd át alaposan a szóbeli vizsga leírását, hogy tudd, mire számíthatsz. Kérdezd meg szaktanárodat, vagy ha vannak ismerőseid, akik már korábban szóbeliztek kémiából.

4. A szóbeli vizsgán egy-egy tételt önállóan kell kifejtened - ezt is gyakorolhatod, ha választasz egy tételt egy minta-tételsorból (a szóbeli vizsgával kapcsolatos oldalunkon találhatsz ilyet), a megadott idő alatt felkészülsz, és elmondod valakinek - lehetőség szerint olyannak, aki a végén tud segíteni neked az esetleges hibák kijavításában.

5. A felkészülés során az anyag megértésére törekedj, ne csupán a megtanulására, keresd a tananyag logikáját, összefüggéseit, ezeket emeld ki a felelet során!

6. Nézd át a hivatalosan kiadott segédanyagokat (tematika, kísérletleírások), középszintű vizsga esetén tanárodnál érdeklődhetsz a szóbeli vizsga témeköreiről.

Frissítve: 2017. október 23.
kémiaérettségi.hu © 2008–2017
Használati feltételek Kapcsolat