kémiaérettségi.hu Feladatsorok Tanfolyamok Blog
kémiaérettségi.hu
Hírek
Blog ChemPlus

Szóbeli kémia érettségi vizsga

Durkó Gábor | kémiaérettségi.hu

Hogy néz ki a szóbeli kémia érettségi?

Emelt szinten a szóbeli tétel három részből áll ("A", "B" és "C" feladat). A tételsort központilag állítják össze, a tételek pontos megfogalmazását nem hozzák nyilvánosságra. Az első ("A") feladat egy általános, szerves vagy szervetlen kémiai téma részletes kifejtése (pl. "A halogénelemek összehasonlító jellemzése"). A második ("B") feladat egy kísérlet elvégzése, vagy egy leírt kísérlet értelmezése. A harmadik ("C") feladat egy gondolkodtató jellegű, rövidebb kérdés ("problémamegoldó feladat", pl. "Mi okozza a maltóz és a szacharóz redukáló tulajdonsága közti különbséget?"). A vizsga időtartama 20 perc.

Középszinten a szóbeli tétel két feladatot tartalmaz. A tételsort a szaktanár állítja össze, a tételek pontos megfogalmazását nem lehet közzétenni. Az "A" feladat - az emelt szinthez hasonlóan - egy általános, szerves vagy szervetlen kémiai téma részletes kifejtése. A "B" feladat egy kísérlet elvégzése, vagy egy leírt kísérlet értelmezése. A vizsga időtartama 15 perc.

Hány pontot lehet szerezni?

Az írásbelin megszerezhető 100 pont mellett az szóbeli vizsgán még további 50 pontot lehet elérni (emelt és középszinten egyaránt).

Emelt szinten az A feladat éri a legtöbb (25) pontot. A B és a C feladat 10-10 pontot ér. További 3+2 pontot lehet kapni a szakmai nyelvezet és a segédeszközök szakszerű használata esetén.

Középszinten az A feladat (tétel kifejtése) 25 pontot, a B feladat (kísérletelemzés) 15 pontot ér. További 5-5 pontot lehet kapni a szakmai nyelvezet és a segédeszközök szakszerű használatára.

A részletes pontozási útmutató megtalálható a vizsgaleírásban.

Milyen anyagok alapján lehet készülni?

Az érettségi tételek pontos megfogalmazása nem hozható nyilvánosságra, de az "A" (és az emelt szintű "C") feladatokhoz tartozó témakörök listáját közzéteszi az Oktatási Hivatal. A "B" feladatokhoz tartozó kísérletek leírása szintén elérhető (mind emelt, mind középszinten). Ezeknek az aktuális legfrissebb verzióját megtalálhatod a letöltések között, a szóbeli anyagoknál.

A középszintű vizsga esetén a tételsort és a kísérletlistát a szaktanár állítja össze. Ha már nem vagy középiskolás, és középszinten érettségizel, mindenképpen érdemes érdeklődni a szóbeli témakörökről a vizsgát szervező iskolában.

Érdemes megnézni a részletes, hivatalos vizsgaleírást, amely a szóbeli vizsga pontozási útmutatóját is tartalmazza. A vizsgakövetelményeket tételesen felsoroló táblázat elsősorban a felkészítő tanárok számára jelenthet segítséget.

Hasznosak lehetnek még az alábbi minta-tételsorok (a felvi.hu-ról ill. az Oktatási Hivatal honlapjáról származnak):

Középszint - minta-tételsor (2007)
Emelt szint - minta-tételsor (2007)

Középszint - minta-tételsor (2017)
Emelt szint - minta-tételsor (2017)

kémiaérettségi.hu © 2008–2024
Használati feltételek Kapcsolat