kémiaérettségi.hu Feladatsorok Tanfolyamok Blog
kémiaérettségi.hu
Hírek
Blog Fórum ChemPlus

Kémiai számítások az alapoktól az emelt szintű érettségiig

Az emelt szintű kémia írásbelin a pontszám 40-50%-át számítási feladatok megoldásával szerezheted meg. Az érettségi követelmények pontosan meghatározzák, hogy milyen típusú számítások fordulhatnak elő a vizsgán. A tanfolyam célja, hogy a kémiai számítások terén (újra)kezdők számára segítséget nyújtson az emelt szintű kémia érettségi vizsgára való felkészülésben.

Mit tanulhatsz meg a tanfolyamon?

A 14 hetes tanfolyam során az alapoktól kezdve, lépésről lépésre haladva átvesszük az érettségin előforduló számítási feladatok valamennyi típusát. A tanfolyam első felében egyszerűbb feladatokon, a második részben pedig az elmúlt évek érettségi feladatain gyakorlunk.

A tanfolyam végére:
- Ismerni fogod az emelt szintű kémiaérettségin előforduló számítási feladatok valamennyi típusát és megoldási módszereiket
- Tudni fogod, hogyan lehet megoldani az összetett feladatokat
- Megismered, melyek a számítási feladatok megoldásánál a tipikus hibák, és hogyan lehet ezeket elkerülni
- Tudni fogod, milyen stratégiával érdemes a számítási feladatokat megoldani és leírni az érettségin
- Gyakorlatot szerzel az érettségi feladatok önálló megoldásában

Tematika

- Anyagmennyiség, kémiai összetétel
- Gázokkal, gázelegyekkel kapcsolatos számítások
- Számítások a reakcióegyenlet alapján, titrálások
- Anyagok és keverékek összetételének meghatározása (szerves és szervetlen keverékek)
- Oldatok, oldhatóság és kristályvizes sók
- Kémiai egyensúlyok, sav-bázis egyensúlyok (pH-számítás)
- Termokémiai számítások
- Elektrokémiai számítások
- Összetett feladatok megoldása
- Adatpontosság, kerekítés a kémiai számításoknál

Milyen előzetes tudás szükséges?

A kémiai számítások terén előismeret nem szükséges, azonban a kellő matematikai alapokkal (százalékszámítás, ismeretlent tartalmazó egyenletek rendezése, megoldása) rendelkezned kell.

Ha az egyszerűbb (egy-két lépéses) kémiai számításokban már van jártasságod (pl. anyagmennyiség, tömegszázalék, koncentráció kiszámítása, számolások a gáztörvénnyel, sűrűséggel, moláris térfogattal), és főleg az érettségi feladatokat szeretnéd gyakorolni, akkor ennek a tanfolyamnak a rövidebb, 7 hetes verzióját is választhatod (KE10 - Számítási feladatok az emelt szintű kémia érettségin).

A számítási feladatok sikeres megoldásához ismerned kell a kapcsolódó elméleti témaköröket (pl. termokémia, elektrokémia, egyensúlyok, pH fogalma) és a tananyagban előforduló szerves és szervetlen reakciókat. Ha szeretnéd, mindezeket átismételheted a párhuzamosan futó, 7 alkalmas intenzív elméleti rendszerező tanfolyamunkon, a két tanfolyam tematikáját összehangoljuk.

Oktatási módszerek

A tanári magyarázat mellett már az órán lehetőséget kapsz a tanultak alkalmazására (önálló példamegoldás tanári segítség mellett). A kis csoportlétszámból adódóan mindenkire odafigyelünk, ha valamit nem értenél, szívesen segítünk.

A számítási feladatok megoldása egy olyan képesség, amit sok önálló gyakorlással sajátíthatsz el, ezért kiemelt szerepe van a rendszeres otthoni munkának, a házi feladatok megoldásának. Ha valamelyik feladattal elakadnál, a következő órán vagy akár hét közben is kaphatsz segítséget a tanfolyamvezető tanártól.

Az órai magyarázatról videófelvétel készül, amely a tanfolyam végéig elérhető az e-learning rendszerünkben. Így akkor sem maradsz le semmiről, ha nem tudsz részt venni valamelyik foglalkozáson.

A résztvevők ingyenesen hozzáférést kapnak az elmúlt évek érettségi számítási feladatait tartalmazó tematikus feladatgyűjteményünkhöz.

Elégedettségi garancia

Ha az első foglalkozás végén úgy éreznéd, hogy a tanfolyam nem megfelelő a számodra, visszatérítjük a részvételi díjat.

Következő tanfolyam

A tanfolyam címe:
KE15 - Kémiai számítások az alapoktól az emelt szintű érettségiig (14 hetes, intenzív)
Kezdési időpont:
2024. január
Tanfolyamvezető tanár:

Ha kérdésed van, vagy további információra van szükséged, elérhetőségünk:
- telefonon: (20) 481-1776
- e-mailben: tanfolyam kukac kemiaerettsegi pont hu

Frissítve: 2023. január 7.
kémiaérettségi.hu © 2008–2023
Használati feltételek Kapcsolat